Märkiä peltoja, lieroja ja lantaloita

RAE-ravinnehävikit euroiksi hankkeessa käytiin vuoden 2012 aikana neuvonnallisella tilakäynnillä 40 maatilalla Pohjois-Karjalassa. Tilakäynneillä keskusteltiin laajasti maatilojen ympäristön hoidosta ja jalkauduttiin talouskeskuksen ympäristöön sekä pelloille tekemään lapiodiagnoosia maan rakenteesta.

Pelloilla näkyi sateisen kasvukauden esille tuomat ongelmat lohkojen vesitaloudessa. Sadonkorjuu märissä olosuhteissa oli pahimmillaan aiheuttanut urautumista ja muutoin lähes kaikilla lohkoilla oli nähtävissä maan rakenteen tiivistymistä. Myös syysmuokkauksia oli jäänyt jonkin verran tekemättä. Menneen kesän vauriot on hyvä huomioida jo tässä vaiheessa tulevia viljelytoimenpiteitä pohtiessa. Tällä kasvukaudella tuli esille ns. ongelmalohkot, joiden peruskunnostusta ja ojitusten kunnostusta on hyvä miettiä tulevia vuosia ajatellen.

Pellon lapiodiagnoosi ei vaadi hienoja laitteita eikä mittareita. Lapio on rouhea työkalu, jota myös käytettiin tilakäynneillä. Peltomaasta arvioitiin maan kasvukuntoa mm. maan rakenteen, maatumattoman kasvijätteen ja maan murustuvuuden perusteella.  Erityisesti ihastelimme lieroja, joita saattoi hyväkuntoisessa maassa olla hyvinkin runsaasti ja jopa eri liero lajeja.

Lantalat olivat käydyillä tiloilla riittävät ainakin vaadittavaan 8 kk varastointi tilavuuteen saakka.  Useilla tiloilla laskennallinen varastointi tilavuus oli jopa 12 kk tarpeeseen saakka. Lannan kuormaus alueille suositeltiin joillekin tiloille valettavaksi tiivistä laattaa.

Yleisimmät toimenpidesuositukset tilakäynneillä koskivat apilapitoisten nurmien lannoituksen vähentämistä sekä apilan ja muiden palkokasvien käytön lisäämistä.  Toistuvasti veden vaivaamia aloja on suositeltu jätettäväksi pysyvästi nurmipeitteiseksi. Peltojen peruskalkitukseen ja kasvien ravinnetarpeen mukaiseen lannoitukseen on annettu suosituksia.

Ympäristötuen erityistukisopimuksista esim. kosteikot ja perinnebiotoobit, on myös keskusteltu lähes joka tilalla, vaikka vielä ei olekaan tietoa millaisia erityistukia on haettavissa 2014 vuoden jälkeen.      

Tilakäynneiltä jäi positiivinen mielikuva siitä, miten hyvin viljelijät ottavat ympäristöasiat huomioon toimissaan riippumatta siitä oliko toimenpide säädösten vuoksi tehtävä vai omaehtoisesti toteutettu asia.             

Hanketoimijoille ja tilakäyntien tekijöille ensimmäisen itä-suomalaisen ympäristöhankkeen toteutus on haastavaa. Tilakäynnit olivat tekijöille mielenkiintoinen oppimistehtävä, koska lähdettiin tekemään työtä, johon ei valmista sapluunaa ollut olemassa.  Tällä kokemuksella on hyvä jatkaa toimintaa eteenpäin ja samalla valmistautua seuraavan ympäristöohjelma kauden haasteisiin. 

yritysneuvoja Helvi Leinonen
ProAgria Pohjois-Karjala
RAE- ravinnehävikit euroiksi hanke
Länsikatu 15, 80101 Joensuu
p.040-3012420

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

www.proagriapohjois-karjala.fi

 

Lisää kommentti

Nimi: *
Aihe: *
Kommentti: *
FaLang translation system by Faboba
Euroopan maaseudun kehittämisrasto Euroopan sosiaalirahasto Vipuvoimaa EU:lta ELY-keskus